Tilastoharhaa asuntokaupoissa

Tilastoharhaa asuntokaupoissa

Julkaistu 31 joulukuun, 2019, Kirjoittanut , Kategoria Asuntokauppa, With No Comments

Vanhojen asuntojen kaupasta julkaistaan aika ajoin uutisia. Kerrotaan, että se on käynyt vilkkaammin. Kerrotaan esim. että keskimäärin kerrostaloasunto on mennyt kaupaksi 79 päivässä, vanha omakotitalo 130 päivässä ja rivitaloasunto 93 päivässä. Voisi siis olettaa, että kun annan kerrostaloasuntoni myyntiin, niin voin odottaa ostajaa jopa kolmessa kuukaudessa.

Tämä on asuntokaupalle tarkoituksellisesti luotua harhaa. Halutaan antaa kuva, että välittäjien kautta kauppa on mahdollinen kohtuullisessa ajassa. Totuus on, että vain n. kolmasosa asunnoista myydään ensimmäisten neljän kuukauden aikana. Yli puolet myyjistä vaihtaa sen jälkeen välittäjää ja sama asunto tulee tilastoihin uudestaan. Tosiasiassa useiden asuntojen myyntiaika on moninkertaisesti tilastotietoa enemmän. Todellisuudessa jopa useita vuosia. Tämä selviää helposti kun vertaa myynnissä olevien asuntojen määrää toteutuneihin kauppoihin.

Tilasto koskee siis vain niitä, jotka ovat saaneet kaupan aikaiseksi. Suuri osa välittäjistäkään ei tätä tietoa tiedä, ”totuus” kun annetaan ylemmältä taholta. Olisi aika korjata tämä epäkohta ja julkistaa tiedot epäonnistuneiden kauppojen kertoimella korjattuna. Asunnon myyjälle olisi varmaan helpompaa antaa asunto myyntiin, kun tieto myyntiajasta olisi totuudenmukaisempi. Ei tulisi mielipahaa ”myynninvenymisestä”, kun tilastotieto vastaisikin todellisuutta.

Pii elikkä 3,14 olisi aika passeli kerroin tilastotiedoille.

Saul Lintupuu, YKV, LKV, LVV, NTM

Kommentointi on suljettu.