Rapakon takana on pitkä perinne, jossa ostajalla ja myyjällä on kummallakin omat välittäjänsä. Suomessa on perinteisesti tyydytty, että yksi (myyjän) välittäjä ajaa kummankin osapuolen etuja. Miten hyvin tämä toteutuu käytännössä. Se on nyt tutkittu!
Olen suorittanut YKV (ylemmän kiinteistönvälittäjän) koulutuksen ja siihen liittyvänä nettikyselynä tein tutkielman Ostovälittäjän tarpeellisuudesta. Tutkimuksessa kysyttiin myös useita kysymyksiä, joiden tavoitteena oli selvittää onko ostaja ollut tyytyväinen myyjän välittäjään. Onko tullut sitä tietoa ja apua?
Suurin osa vastaajista koki myyjän välittäjän palvelun puutteellisena jopa ala-arvoisena. Myyjän välittäjän katsottiin ajavan paljolti ja jopa lähes täysin vain myyjän etuja. Hyvän välitystavan ohje on siis jäänyt lukematta monelta välittäjältä.
Kysyttäessä oman ostajan välittäjän tarpeellisuutta oltiin lähes yksimielisiä. Tarvetta on ja paljon ja siitä oltaisiin valmiit myös maksamaan. Ostovälittäjän palkkioehdotuksen keskiarvo oli 1,25%. Ei siis mitenkään paljon, mutta kyllä tuolla jo voita välittäjän leivän päälle saisi!
Katsotaan kuinka kauan menee, kun ostajat alkavat palkata omia välittäjiä etujaan ajamaan! Maailma muuttuu Eskoseni. Suomi myös.
Saul Lintupuu, YKV, LKV, LVV, NTM